Aktivnosti

Ako ste se pitali šta sve možete videti, šta raditi, i kako se zabaviti na samom Zlatiboru, daćemo vam par ideja. Za one oni koji planiraju dalje obilaske okoline kolima ili preko zlatiborskih turističkih agencija, pogledajte stranu izleti.


Na samom početku vašeg upoznavanja sa Zlatiborom, predlažemo da odete na vozić koji pravi krug oko šireg centra na svakih pola sata. Polazna stanica mu je kod autobuske stanice Zlatobor u samom centru.

Takođe u centru iznad pijace se nalaze i konji koji mirno cekaju nekog turistu koji ce poželeti da se oproba u jahanju ili da se vozi u starim čezama, sto je narocito interesantno deci.

Ako dalje krenete putem iznad pijace ka hotelu Jugopetrol, naići ćete na karting stazu, pa "ko voli - nek izvoli".

Jezero u centru Zlatibora je napravljeno za turističke potrebe. Okruženo je prijatnim stazama za šetanje, klupicama za odmor gostiju, koji leti mogu da se kupaju, suncaju, provozaju pedolino, a zimi da se klizaju po zaleđenoj površini jezera. (Zovu ga Zlatiborsko more)..

Pored jezera ćete primetiti Kraljevu česmu. Godine 1893. kralj Aleksandar I Obrenovic, stiže na Kulaševac. Mnogi zapisi potvrđuju da je to po svemu bio izuzetan dogadaj. Suverenu je bio priređen doček koji se pamti. U ime Zlatiboraca, predsednik čajetinske opstine Petar Mičić održava zdravicu i zamoli vladara da dopusti da se voda Kulaševac od tada zove Kraljeva Voda "te da taj nepresušni izvor bude večiti spomen dolaska kraljevog na Zlatibor". Tako Kulaševac dobi novo ime, a kralj podize česmu na cijoj ploči beše uklesano: "Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893." Godine 1931. Kraljeva Voda (današnje naselje Zlatibor) je dobila vodovod tako sto je voda sa česme Đurkovac i česme koju je podigao Kralj Aleksandar pumpama izvedena u rezervoar.

Jedna od zanimljivijih atrakcija Zlatibora je i čovek - grm (Bora Šišović) koji prodaje lekovito bilje i trave. Na svojim leđima nosi svu svoju prodavnicu, to jest bilje i kada ga pogledate iz daljine imate utisak da se neki grm kreće prema vama.

Zlatibor je, pre svega, poznat po prelepim stazama za šetnju. Jedna od najpopularnijih staza vodi ka spomeniku na vrhu Glavudža (1082m). Do njega možete doći ako od jezera krenete preko magistralnog puta, iza hotela Zelenkada, zatim prođete par pašnjaka i deo šume pored puta, i onda če vam se pružiti pogled ka spomeniku kao na slici u zaglavlju sajta. Uživaćete u pogledu sa spomenika.

Ljubitelji plivanja i sunčanja, mogu uživati na bazenima kod hotela Olimp koji se nalaze kad se od jezera krene ka magistralnom putu. Takođe na samo 5km on centra na putu prema Semegnjevu se nalazi kupalište "Kod Komša". Komša je pregradio reku koja tuda protiče, napravio malu akumulaciju sa bazenom do 2m dubine, a pre svega je plići deo reke namenjen deci da se brčkaju. Sve je to u prelepom prirodnom ambijentu, ali non stop je gužva, pa bolje dođite ranije...