Mokra Gora - Drvengrad

Drvengrad je filmsko etno selo u Mokroj Gori, selu na razmeđi Zlatibora i Tare koje je reditelj Emir Kusturica izgradio na brdu Mećavnik. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica.

Drvengrad je etno selo u gradskom obličju i strukturi. U obliku je pravougaonika čija duža (glavna) osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu. Crkva je građena po ugledu na ruske drvene crkve i posvećena je Svetom Savi.U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete , neke iz tih krajeva a neke iz Bosne, u vidu skeleta i postavljene na kamene postamente. U svakoj od njih nalaze se sadržaji karakteristični za grad (galerija slika, biblioteka, bioskop Andergraund, poslastičarnica, sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, nacionalni restoran, prodavnica narodne radinosti toga kraja).

Stručni žiri briselske Fondacije za arfitekturu Filip Rotije je ovo Kusturičino graditeljstvo proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi.

Sam Kusturica objašnjava Drvengrad rečima: Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad.

Pogled na Drvengrad Restoran i crkica Restoran Filmska ekipa
Autor u Drvengradu Pogled iz Drvengrada Crkvica Poslastičarnica