Kremna

Kako se vjeruje, Kremna su nastala u drevnoj fazi nastanka Zemlje, prilikom jednog njenog sudara sa nekim drugim nebeskim telom. Tako je nastala Kremanska kotlina, koja čini prelaz Zlatibora ka Tari. Ovdašnje stene su veoma neobičnog sastava (po tome su Kremna dobila ime; kamen - kremen). Smatra se da je to neka vrsta poludragog kamena, a priče kruže da se on tajno ispituje u zapadnjačkim laboratorijama. U stvari, naučnici tvrde da je kremansko zemljište sastavljeno od stena periodotita koje metamorfozom prelaze u serpentine i imaju prirodnu moć biogenog zračenja koja blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Poznato je da Kremanci izuzetno dugo žive i osjećaju se zdravo i vitalno i u poznoj starosti.

Kremansko proročanstvo je zbornik proročanstava vidovite zlatiborske porodice Tarabića, a dobilo je ime po Kremnima u kome živi porodica Tarabić.

Kremansko proročanstvo sadrži dosta predviđanja, od kojih su se mnoga ispunila. Tarabići su predvideli pronalazak televizije, dolazak telefona i telegrafa u Srbiju, smene na srpskom prestolu, propast Karađorđevića, a zatim njihov povratak u zemlju, kao i dolazak na čelo zemlje crvenog cara sa zvezdom na čelu - aluzija na Josipa Broza.

U požaru, koji se dogodio u noći između 30. i 31. decembra 2006, uništen je Spomen-dom kremanskih proroka u Kremnima, odnosno brvnara od desetak kvadratnih metara, vlasništvo Dragana Pjevića iz ovog sela i njegove Turističke agencije "Kremnaturist". Ovo je drugi požar u kojem je stradalo ovo zdanje, podignuto nekoliko stotina metara od kuće čuvenih kremanskih proroka Tarabića. Prvi put to se dogodilo 11. avgusta 2005. godine, kada su u požaru osim brvnare, uništene i drvene skulpture proroka Tarabića i prote Zaharije Zaharića, kao i uglačani okrugli kamen, prečnika jedan metar, poznatiji kao "kosmička kugla" koje vidite na slici.

Spomen dom proroka Tarabića Kosmička kugla Autor u domu Poreklo kugle